top of page
pengar

Rut-avdrag

Så fungerar RUT
Det är enkelt. Om du uppfyller villkoren för RUT betalar du bara 50% av arbetskostnaden. Du har ett personligt maxtak på 75 000 kronor att utnyttja per år, vilket motsvarar ett köpunderlag på 150 000 kronor. Om ni är flera vuxna som bor på samma adress kan ni lägga ihop era RUT-avdrag för att få ett högre gemensamt tak. Vi ger kostnadsförslag på våra tjänster och priserna för hushållstjänster sätts alltid efter RUT, för att det ska bli enkelt för dig att se vad tjänsten kostar efter avdraget. När du får fakturan sköter vi administreringen till Skatteverket.

 

Utökat RUT-avdrag
Från den 1 januari 2021 utökades maxtaket från 50 000 kronor till 75 000 kronor per person och år.

R

RUT-AVDRAG

BETALA BARA 50% PÅ ARBETSKOSTNADEN

Vad är en hushållstjänst?
Det innefattar tjänster som städning, fönsterputs, trädgårdstjänster m.m. Genom åren har även flytt, mer avancerade trädgårdstjänster, reparation av vitvaror och IT-tjänster i hemmet blivit en del av RUT-avdraget. De flesta av våra tjänster är avdragsgilla, så ta en titt på vad vi kan hjälpa dig med.

Det som kan vara bra att veta är att ROT-avdraget (som innefattar byggtjänster och renovering) påverkar utrymmet i RUT, så har det gjorts ett ROT-avdrag blir alltså RUT-avdraget mindre. Maxtaket för ROT-tjänster är fortfarande 50 000 kronor, det innebär att 25 000 kronor är reserverade till RUT-tjänster. Om du är osäker på hur mycket avdrag du har gjort under året så kan du alltid dubbelkolla det med Skatteverket.

Nya tjänster
Från och med 1 januari 2021 har man beslutat att utvidga RUT-avdraget med följande fyra nya tjänster:

  • Vattentvätt av kläder och hemtextil vid tvättinrättning, inklusive transport av tvätten.

  • Möblering av bostad, inklusive montering av möbler. Inredningstjänster ingår dock inte.

  • Transport av bohag dels till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande där bohaget kan komma till återanvändning, dels till och från magasinering.

  • Enklare tillsyn av en bostad, exempelvis ta in post, vattna blommor, spola kranar och toaletter.

 

RUT-avdrag för privatpersoner
Fakturan som du får av oss efter utfört uppdrag är med avdrag för skattereduktion. Om du redan har utnyttjat hela ditt RUT-avdrag kan du be om en faktura utan RUT-avdrag.

RUT-avdrag och löneförmån
Din arbetsgivare kanske vill underlätta din vardag utanför arbetet, då kan du få hushållsnära tjänster som löneförmån. Det fina med det är att du också kan få skatteavdraget på 50%, vilket gör att löneförmånen i princip inte kostar något i form av förmånsskatt för dig som anställd. Din arbetsgivare skickar årligen in kontrolluppgifter till Skattemyndigheten och du gör avdraget i din deklaration.

Läs mer om skattereduktionen på Skatteverkets hemsida.

bottom of page